Двойно поскъпва кашкавалът от мандрата до магазина, показва проверка.  Комисията за защита

...
Двойно поскъпва кашкавалът от мандрата до магазина, показва проверка. 
Комисията за защита
Коментари Харесай

Кашкавалът поскъпва двойно от мандрата до магазина

Двойно нараства кашкавалът от мандрата до магазина, демонстрира инспекция. 

Комисията за защита на конкуренцията е изискала информация от снабдители, с цел да търси улики за противозаконни търговски практики. Млечните артикули у нас имат най-сериозно поскъпване в последната година. Затова наблюдаваме пътя на един съответен кашкавал - от неговия производител до щанда в огромен магазин.

Цените на храните у нас не са контролирани, по тази причина участниците по веригата могат да поставят разнообразни надценки. С всеки снабдител веригите договарят разнообразни условия, с цел да продават стоката му. И въпреки всичко - за какво тестваният от нас кашкавал се оскъпява със 100%?

Собственикът на това млекопреработвателно дружество споделя, че за производството на кг кашкавал употребява 10 литра мляко - това му коства 11 лева Добавя още 3-4 лева разноски за превоз, заплати и електричество. Слага и един лев облага. Така с Данък добавена стойност цената на кг излиза около 18-19 лева Веригата, на която го продава обаче, му го купува за към 16 лева

„ Ако този кашкавал се продава обикновено, би трябвало от предприятието да излезе към 18 лева В момента тази цена обаче ние не можем да я вземем. А какъв брой е цената в магазина - на регала е напълно друга приказка “, споделя Владислав Михайлов, притежател на млекопреработвателно дружество.

Проверяваме колко коства кашкавалът на производителя в магазин от веригата, която му го изкупува. От 16 лева в мандрата, виждаме продукта за 32 лева на рафта, т.е. оскъпяването е със 100%.

„ Към цената, на която ние купуваме продукта, би трябвало да прибавим доста спомагателни такси – да покрием 20% Данък добавена стойност, да прибавим нашите разноски за човешкия запас – към 10%, както и разноските за логистика – към 5%. Този продукт има доста огромни загуби – през януари, всеки трети кг от този кашкавал е изхвърлен “, изясни Вигинтас Шапокас, изпълнителен шеф на „ Билла България “ ЕООД.

Изпълнителният шеф на веригата споделя още, че надценката е различна спрямо доставчика. И съгласно него не е прекомерно огромна.

„ Не бива да забравяте, че 40% от продуктите ни са промоционални. По време на промоция имаме доста дребна облага. Или даже ние влагаме. В края на деня за веригата от всеки продаден лев имаме печалба от две стотинки. А това е доста малко “, изяснява Вигинтас Шапокас пред БТВ.

А един от огромните производители на млечни артикули в страната споделя, че се е отказал от огромните вериги. Причината - техните условия. Той продава килограм кашкавал за 18-19 лева

„ Последната оферта от преди няколко дни от огромна комерсиална верига, която ни оферира цена на половината на тази, която ние им предлагаме. Просто да си създадат млекопреработка и да си продават. Това е “, безапелационен е Никодим Войнов, притежател на млекопреработващо дружество.

Комисията за защита на конкуренцията проучва цените на храните и дали се употребяват неразрешени търговски практики. Резултатите ще са ясни след месец.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР